Nem félünk az influenzától

2009.04.28. 12:14

Nagyon érdekes reakciókat tapasztalni a nemrégiben nyilvánosságra hozott új influenza törzzsel kapcsolatban. Hihetetlen az a nyugalom és nemtörődömség, ahogyan a társadalom egy ilyen helyzetet nem kezel. Értem én, hogy üzleti út, nyaralás meg gazdaság és piac, de valahol mégsem értem. Hol számít majd az apuka nyélbe ütött üzlete, ha az egészből csak az aláírt papír marad meg? Mit ér majd a családi fotó, ha nem lesz, aki előhívja?

Nem jól állunk ehhez a kérdéshez. Arra hivatkozva nem szólítják fel az embereket a kiutazás mellőzésére, hogy még nem olyan súlyos a helyzet… Aham, és mikor lesz „helyzet”? Arról nem is beszélve, hogy Ferihegyen még szükségtelennek ítélik az ellenőrzést…

Kérdezzünk már meg egy orvost, hogy bármilyen fertőző betegséget hogyan lehet kezelni. A válasz előtt el fogja mondani, hogy a megelőzés mindennél fontosabb. Igen, fontosabb kellene, hogy legyen valóban mindennél. Nem csak a rendelőben a beteg előtt, hanem globálisan is prioritást kellene, hogy élvezzen. Igen gyorsan és könnyen terjed a vírus, ezekben a percekben már valamennyi kontinensen jelen lehet, Európában is egyértelműen diagnosztizálták.

Nyílván a kiterjedtség miatt nincs értelme karanténról beszélni, de a nagy nyugalom helyett a lehető legszigorúbb intézkedéseket kellene bevezetni és széleskörűen tájékoztatni a lakosságot, hogy valóban ne legyen helyzet. Nagyon sajnálom, hogy meg kell várni a tömeges elhalálozást ahhoz, hogy intézkedések szülessenek.

Sajnos tényleg igaz lehet, hogy a jót csak elmúltával értékeljük, amikor már hiányzik, míg a rosszat nem féljük, csak ha már beköszönt, akkor próbáljuk meg eltüntetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://starbug.blog.hu/api/trackback/id/tr381091239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.28. 13:57:59

A madárinfluenzával kapcsolatban is nagy pánik, meg hírverés volt pár éve, és abből sem lett sokakat elpusztító világjárvány.

starbug · http://www.starbug.hu/ 2009.04.28. 14:13:22

@agyvihar: Igen, csak az a probléma, hogy ez most egy olyan mutációnak tűnik, amitől a madárinfluenza idején mindenki tartott... Nem akarok közhelyeket puffogtani, de inkább utána sóhajtsunk megkönnyebbülten. Nem véletlen, hogy fertőzés nélkül is nagyon komoly előírások vannak egy sertéstelepen. Az emberek meg egyik tömegből a másikba járkálnak úgy, hogy az egyikben jelen van a fertőzés.

Kanadai 2009.04.28. 14:24:15

Na, na. A madárinfluenza szerencsénkre két fejlett országban tört ki, ahol megvoltak a feltételek arra, hogy megállítsák. Mellesleg Hong Kongba érkezéskor azóta is infrakamerával szűrik az érkezőket.

a kamionsofőr · http://cinemadulook.freeblog.hu 2009.04.28. 14:32:06

de az, h a madárinfluenzából nem lett semmi, még nem jelenti azt, h ebből se lesz. észjáték.

-.-.-.-.- 2009.04.28. 14:55:59

és a madárinfluenzából sem véletlenül nem lett "semmi". ázsiában igen komoly intézkedéseket hoztak a helyzet elkerülésére.
másrészről viszont nem lehet túl nagy pánikot kelteni, mert az meg a gazdaságot teszi tönkre.

Vorbis 2009.04.28. 14:56:51

@agyvihar: Nem jó ez az érvelés, mert ugyanezt mondhatnád a Y2K problémára is, de ott tudjuk, hogy azért nem lett gond mert rengetegen nagyon sokat dolgoztak a megelőzésén. Szóval elképzelhető, hogy a madárinfluenza is csak azért nem okozott katasztrófát, mert hogy tényleg használtak a karanténok és egyebek.

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2009.04.28. 15:03:57

@starbug: lehet h nem akarsz közhelyeket puffogtatni, ám mégis tökéletesen sikerült.

starbug · http://www.starbug.hu/ 2009.04.28. 15:20:28

Azt is látni kell, hogy ez egy másik betegség lényegesen átalakult vírussal és máris jobban terjed, mint az anno... Egyébként meg pontosan ez a hozzáállás nem tetszik, "éljen a gazdaság mindenek felett".

starbug · http://www.starbug.hu/ 2009.04.28. 15:23:35

@stonedraider: Oh, köszönöm ezt az elmés hozzászólást:)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.04.28. 15:24:53

Sztem apuka üzleti útját ne vegyük már egy kalap alá a nyaralással. Apukának esetleg muszáj üzleti útra menni, mert küldik, különben megy helyette más. Ő meg esetleg az utcára. Aztán onnan pislog bele abba a sertésinfluenzás világba, de telibe, hogy miből tartja el kis családját, s fizeti a lakáshitelt. És nem fog megkönnyebbülten sóhajtani, ha kiderül pár hónap múlva, hogy felesleges volt aggódni...

MP33PORTAL · http://downlinkz.com 2009.04.28. 15:36:37

Mindekit be kéne zárni a szobájába és minden ház elé egy egy rendőrt álítani. Ha a családtag ki meri dugni az orrát, dir fejbelőni. Ja és csíramentesítővel lefujni az egész környéket. Későb ha már nagyon kipusztultak, zárt útvonalon egyhelyre terelni őket, hogy jól őrizhetőek legyenek.

Snow (törölt) 2009.04.28. 15:36:56

a 2 vírus között egy a difi:míg a madárinfluenza emberről emberre nem terjedt,addig ez kizárólag emberről emberre terjed:-( Ettől olyan veszélyes.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.04.28. 15:42:40

Pár nap alatt ki fog derülni, hogy mi lesz.

Én mindenesetre már bevásároltam 40 gramm C vitamint és kasvirág cukorkát (mondjuk nem csak magamnak, két felnőtt + két gyereknek). Ma vettem 20 liter gyümölcslét (narancs, grapefruit, feketeribizli), holnap meg bevásárolok tartós élelmiszerekből.
Egyelőre csak annyit, amit kényelmesen elfogyasztanánk egyébként is. De ha két héten belül megugrik azz esetek száma, és tényleg kitör valami világjárvány, megjelenik Magyarországon is, akkor már nem kell annyira kapkodni.

Max. ha nem lesz semmi, akkor a nyáron tök egészségesen fogunk élni, minden reggelire fejenként iszunk egy deci gyümölcslevet, ősszel/télen beszedjük a C vitamint, stb.

Mondjuk én arra vagyok kíváncsi, hogy mikor lesz Mexikón kívül halálos áldozat, egyelőre csak ott volt, pedig volt igazolt betegség más országokban is, de ott mindenki meggyógyult.

starbug · http://www.starbug.hu/ 2009.04.28. 16:40:47

Nem apukának kell megmakacsolnia magát a cégvezetéssel szemben és nem kell mindenkit rendőrrel őrzött szobába zárni. Lehet hülyeségeket írni és gondolni is ezzel kapcsolatban, a baj csak ott kezdődik, hogy amíg nem történik meg az első néhány esemény, addig mindenki a hatalmas nyugalmon ül ölbetett kézzel. Ez a hülyeség viszont már sokat számíthat.
Attól még, hogy pl. a reptereken ellenőrzést vezetnek be, a gazdaság sem dől össze és pánik hangulat sem alakul ki. Csak egy apróság, amit hiányolok.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.04.28. 16:55:20

Eddig 49 igazolt eset van Mexikón kívül, ld.
index.hu/kulfold/2009/04/27/sertesinfluenza/1757_gyanus_eset_-_82_bizonyitott/

arra leszek kíváncsi, hogy ebből hányan halnak meg. Ha senki, akkor a vírus mortalitása akkora, mint egy átlag influenzáé, legalábbis úgy saccra. Egyelőre Mexikón kívül nem halt meg senki, az meg röhej, hog Mexikóban 33 igazolt betegség van, közben több, mint 150-en meghaltak. Valamiben. Csak az a kérdés, hogy miben...
@starbug:
most már Ferihegyen is lesz hőkapu, pl. Szóval nem ül mindenki ölbetett kézzel.
index.hu/kulfold/2009/04/27/sertesinfluenza/megvizsgalnak_a_repteren_a_mexikobol_erkezoket/

starbug · http://www.starbug.hu/ 2009.04.28. 17:04:06

@꒐ʃʈʊᓈᘣ: Örvendetes lépés lenne, kár, hogy a szóvivő még nem tud róla... Igazából nem kéne azon filózni, hogy mely járatok utasait figyeljék, minden kapun ellenőrízni kellene. A mortalitás egy dolog, nagyon fontos bár, de még ha ebben a típusban relatíve alacsony lenne is, komolyan kellene venni. Ha elterjed a vírus, sokkal nagyobb az esélye egy újabb mutációnak...
süti beállítások módosítása