Korona matematika

2020.03.24. 19:45

Mindjárt a legelején le kell szögeznem két nagyon fontos tényt. Az egyik, hogy nem matematika lesz a téma mégsem, hiszen ami lentebb következik, koránt sem egzakt tartalom. A másik pedig, hogy szigorúan csak és kizárólag az én véleményem, meglátásom, gondolataim kerülnek itt bemutatásra.

Mivel a hét történései között megfigyelhettük, hogy tegnapról mára 20 fővel nőtt az igazolt megbetegedések száma Magyarországon, úgy gondoltam, hogy kicsit jobban megpróbálom megérteni, mi történik. Most arról esik szó, hogy az általam felállított valószínűség szerint mi és miért zajlik így a koronavírus kapcsán, és mire számítok középtávon.

2020_03_jarvanygorbe.jpeg

Muszáj elmondanom, hogy egészen idáig nagyon számítottam rá és nagyon akartam, hogy a kormányunk, illetve a számokkal és statisztikákkal operáló törzsünk végre kimondja és elrendelje a kijárási tilalmat. Hogy minden lehetséges eszközt bevessenek értünk, hogy tegyék meg, amit kell, amivel megmenthetnek minket a pusztulástól. A gond az, hogy nem tudnak megmenteni. Magunkat tudjuk, és még csak nem is biztos, hogy én vagy Te, kedves Olvasó, hanem mindannyian. És amikor ilyen szintű együttműködésre lenne szükség, akkor sajnos joggal számíthatunk rá, hogy ez teljességgel lehetetlen. Nem azért, mert az én szomszédom, vagy a Te nagybátyád kevesebb belátással lenne, hanem mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a társadalom egésze nem képes egy bizonyos szint fölött egységesen teljesíteni. Ez adottság. Képességekben sem vagyunk egyformák és gondolkodásban sem. Bizony lesznek, akik kimennek, akik közel mennek, akik a szájukhoz nyúlnak, mint ahogy olyanok is vannak és lesznek sajnos, akik lopnak, csalnak és hazudnak.

Mi lehet akkor a megoldás? Hát persze, a "törvény" szigora! Igen..., de... Nyilván nem lehet az sem 100%-os, viszont egy szigorú szintet elérve már akár elég hatékony lehet, hogy a kormány rendelet(ek) útján minimalizálja a járvány terjedését. Szigortól függően képesek lennénk alacsony szinten tartani az újabb megbetegedések számát, ezáltal nagyon jó esélyt adni a súlyos betegeknek a kezelésre, a gyógyulásra. A harc, úgy vélem, ezért a nagyon jó esélyért fog folyni. Sajnos azonban, mindenképpen lesznek olyan szakaszok a járvány időszakában, amikor egy-egy csatát elveszíthetünk. Egészen egyszerűen azért, mert a lappangási idő miatt nem tudunk felkészülni az esetek számára. A betegek sokáig rejtve maradnak, és rejtőzködve is fertőznek, ezért az intézkedések nem tudnak egészen szinkronban fejlődni a betegség terjedésével. Ezt nem lehet kivédeni, csak valamelyest fékezni, nagyon határozott és szigorú intézkedésekkel.

Biztosan vannak, akik hasonlóképpen úgy gondolják, hogy már és most de azonnal szükség volna erre a szigorra, hiszen így megvárjuk, amíg úgymond késő lesz. Igen... Ezt én is így érzem. Azonban fontos megjegyezni, hogy a küzdelem egész végig azért fog folyni, hogy az egészségügy kapacitásán belül maradhassanak a súlyosabb esetek. Félő, hogy a későn meghozott szigorítások miatt majd előfordulnak túlcsordulások, amikor több lesz a rászoruló beteg, mint ahányat biztonsággal el tudnának látni. Ennek az oka az a késés, amit a lappangási idő okoz. Ezzel a legnehezebb számolni, a valós hordozókkal, az igazolt betegekkel szemben. Az intézkedéseket csak tényekre alapozhatják, legalábbis egyelőre. Ha egy biztos tendencia már azt vetíti előre (és biztos vagyok benne, hogy vannak elemzések erre vonatkozóan), hogy a közeljövőben várhatóan megugrik az esetszám, akkor be fogják vezetni a szükséges intézkedéseket. Egészen egyszerűen azért, mert különben óriási gondban lennénk. A legnagyobb probléma, hogy ezt az óriási gondot csak mérsékelni lehetséges. A mérséklés mértéke azonban nem mindegy. Amire bevezetésre kerül egy-egy intézkedés, addigra már mindig egy kicsit késő lesz. Remélhetőleg nem fog ez sem nagyon komoly gondot okozni.

jarvanygorbe_2.JPG

Amire én számítok, az egy hosszan elhúzódó küzdelem. Amennyiben egy meglévő gyógyszerről bebizonyosodik, hogy hatásosan kezelhető, kordában tartható vele a betegség, az nagyon jót fog tenni. A betegeknek és a hitünknek. Ettől persze még ugyanúgy fog terjedni, de az esélyeink erősen megnőnek, hogy ne veszítsünk harcokat sem. Ez most talán az egyik legfontosabb. A másik esély a védőoltás lenne, amiről tudjuk, hogy hosszú-hosszú idő, amire általános forgalomba kerülhet. Illetve a beadás egy másik kérdés, hiszen tömegesen kellene megkapják az emberek ahhoz, hogy megállíthassa a járványt. A természetes kifutás hosszú lehet. Ebben az esetben az emberek immunissá válása, az úgynevezett nyájimmunitás, vagyis a tömegesen meggyógyult emberek jelenléte szükséges az adott országban, régióban. Ha nem lesz hamarosan vakcina, akkor mindenképpen végig kell menjen a népesség nagy részén. És mivel világjárványról beszélünk, sajnos a fejlett (értsd: zsúfolt, sűrűn lakott) országok lakosságának nagy része túl kell, hogy essen a fertőzésen ahhoz, hogy a szigorítások feloldása után ne kapjon új erőre a járvány.

Példákat hozni nem biztos, hogy szerencsés lenne. Látjuk, halljuk, hogy melyik országban mi történik, és azt is tudjuk, hogy több tényező miatt nehéz "példát venni". Azért az elrettentőket és a beválni látszó megoldásokat érdemes szem előtt tartani. A kalkulációkkal kapcsolatban pedig bízom benne, hogy a döntéshozóinknak folyamatosan és jó eredménnyel ki fog jönni a matek.

A bejegyzés trackback címe:

https://starbug.blog.hu/api/trackback/id/tr9115552190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása