avatar_neytiriHogy valóban csoda-e? Tegnap sikerült megtekintenem a filmet, méghozzá egy mezei moziban, polárszemüveg nélkül, amolyan hagyományos felállásban, barátnőm és még vagy kétszáz felebarátom társaságában. Határozottan azt tudom mondani, igen, csodálatos élményben volt részem. Van valami leírhatatlan James Cameron legújabb eposzában. Hosszasan lehetne boncolgatni, ízeire szedni a létező legmodernebb technológiával készült (épp ezért valószínűleg 3D-ben talán még ragyogóbb) 160 perces alkotást. Sokan megteszik még ezt, én most megpróbálom az érzést körbejárni, ami Ámor nyilához hasonlóan csak nagyon ritkán döfi át az ember szívét. Neytiri nyila most mindenkit szívközépen talál, akár felkészülten éri, akár nem. Igazság szerint erre az élményre nem lehet felkészülni. Hiába az előzmények "friss" emléke, az elvárások... A bolygó neve ezúttal nem a halál, épp ellenkezőleg; ami a Pandorán fogad minket, az maga az élet. Az élet úgy, ahogyan még sosem láttuk.

Senki ne ijedjen meg a film hosszától, a végén egészen biztosan rövidnek fog tűnni. Nehéz teher ilyet mondani, hiszen annyi remek filmet láttam már, de talán ennyire ilyen nagyon varázslatosat még sohasem. A Na'vik közössége és az ő világuk egyaránt káprázatos, egyszerűen lenyűgöző. Minden annyira a helyén van és annyira újnak hat, hogy nem is gondolkodunk el  a valószerűtlenségén. Ezúttal az új környezet amibe csöppenünk, valóban szerves egészet alkot, még mentálisan is. Egyedül talán a lebegő hegyekkel nehezebb megbarátkozni, de ez a mozi nem a Newtoni fizikáról szól. Mások a törvények, és más az értékrend... A történet egy pillanatra sem enged el minket, folyamatosan érezzük azt a bizonyos bizsergést. Egy fantasztikus utazásra vált jegyet, aki mellette dönt.

Senkit sem szeretnék kiábrándítani, de ennek a filmnek végre van vége is, mégpedig olyan, amivel bárki meg lehet elégedve. Ami viszont utána következik, annak elégedetlenségnek kell lennie, hiszen a "mondanivalókat" nem lehet és nem is szabad ott rögtön, helyben megemészteni. Mindenki bátran emlékezzen vissza a pusztításra, a szeretet és az élet erejére, mert a mesés kalandok mellett az életre nevelő leckét vagy inkább egy életre szóló tartást is kaphat, aki ügyesen választ magának avatart. Kellemes és hasznos újjászületést kívánok mindenkinek!

Szerző: starbug

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://starbug.blog.hu/api/trackback/id/tr571613694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása