A tudomány angyalai

2009.06.03. 18:00

Meglehetősen rosszkor jött a gazdasági válság. Több olyan kulcsfontosságú kutatást vet vissza a források hiánya mint az LHC (Nagy Hadron Ütköztető) vagy méginkább az ITER (Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor). Kizárólag a téma miatt ragadom ki ezeket, hisz hosszan sorolhatnánk az emberiség gondjait, mégis, minden spekuláció és gazdasági ügyeskedés hátterében nagyrészt az energiakérdés áll.

Fent nevezett létesítményektől igen sokat várnak a szakemberek. A termonukleáris fúzió elméletben nagyszerűen működik, energianyereség tekintetében sokszorta hatékonyabb a nukleáris erőművekben zajló maghasadási folyamatoknál. Gyakorlatba ültetéséhez igen bonyolult és gigantikus méretű illetve erejű szerkezetekre van szükség, így a program kísérleti megvalósítása évtizedek óta tolódik. Más a helyzet a nagytömegű részecskék fénysebesség-közeli ütköztetésekor keletkező, új, eddig csak elméletben létező részecskék bizonyítását illetően. Egyes kutatók remélik, hogy a nagyenergiájú folyamatokban olyan "melléktermékek" is keletkezhetnek, amelyek egyszer s mindenkorra megoldhatják energiaszomjunkat. Természetesen csak a mai szükségleteinket tekintve és mondjuk néhány százéves intervallumban gondolkozva.

Egy nagyon kedves volt tanárom Természettudomány és vallás című könyvének tanulsága szerint a tudomány és a vallás kezdetektől kísér minket, tőlünk mindkettő elválaszthatatlan, ennélfogva békében kell legyenek egymással.

Némi aggodalomra adhat okot, hogy míg a vallás emberöltőkön, évszázadokon átívelően változatlan tanításokon nyugszik, addig a tudomány viharos fejlődését csak egy évig nem kísérő szemlélő is akár jelentős lemaradásokkal szembesülhet.

Nagyon érdekes és felettébb izgalmas e két terület együttélése, de sajnos olykor veszélyeket is rejt, különösen, ha ellentétekként kezeljük őket.

Mindenkinek javaslom megtekintésre az Angyalok és démonok c. filmet. Annak aki ezt a bejegyzést végig bírta olvasni, igazi felüdülés lesz ez a mozi! Valláshoz köthető helyszínek, tudomány szülte kiindulópont egy izgalmas krimiben. Ki látott már ilyet?

A bejegyzés trackback címe:

https://starbug.blog.hu/api/trackback/id/tr971161746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása