A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2009. június 17-én világjárvánnyá nyílvánította az ún. újinfluenzát, a sertésekről emberekre átterjedő H1N1 vírus okozta influenzajárványt.

Talán most már az egykori kétkedők is világosan látják, hogy nem egy egyszerű nátháról van szó. Az áprilisi bejegyzésemet, mely szerint érdemes lett volna nagyobb hangsúlyt fektetni még ideje korán a megelőzésre, ironikus, arrogáns hangvételű kommentek (is) követték. Anno még csak néhány száz betegről tudtunk, mára viszont a már jó ideje nem követett adatok szerint is meghaladja a 150.000 főt a fertőzött esetek száma. Akkor elhangzott érvelésként, hogy jó, jó, de nem valami halálos a vírus... Valóban, ezidáig kb. 1.000 halálesetről tudunk, amit a H1N1 vírus számlájára írnak, ez nagyságrendileg kevesebb, mint 1%-os mutató. Ámde senki sem szeretne beleesni abba az 1%-ba.

Egyetlen probléma van, hogy sem a járvány indulásakor, sem azóta nem veszik kellőképpen komolyan a problémát. Nem azzal van a baj, hogy most olyan influenza szezon jön majd, amelyben picit más neve van a vírusnak, hisz eddig is előfordultak sajnos halálos szövődmények influenzás betegeknél. Ámde valaki meg tudná nekem mondani, mikor volt utoljára nyáron robbanásszerű influenzajárvány? Nem szívesen gondolok bele, hogy mi várható az influenza szezonra...

Most sem lenne késő megtenni, amit április óta sem teszünk meg. Nevezetesen tudomásul kellene venni, hogy az emberiséget vagy saját maga pusztíthatja vagy a betegségek. Néhány betegséget a genetikai hajlamunk és az életvitelünk váltanak ki, ezek túlnyomó részét magunknak köszönhetjük a környezet- és egészségkárosító magatartásunkkal. Ezt a fajta magatartást egyszerűen gazdasági és kényelmi szempontok miatt nem akarjuk feladni, tehát emiatt nagyon valószínű, hogy hosszútávon a jelenlegi életvitelünk csődöt fog mondani. Ezen lehetne változtatni egy gyökeresen más értékrendet favorizáló világ megteremtésével, de azt hiszem, ez csak úgy volna lehetséges, ha a jelenlegi legalábbis majdnem teljes egészében elpusztulna. Nem vagyok pesszimista, most is azt modnom, tenni kellene valamit, globálisan meg kellene változnunk, most még van időnk megmenteni magunkat és a Földünket. Igen, kisajátítottuk, de attól, hogy a magunkénak érezzük, még nem feltétlenül kellene kizsákmányolni. Ez majd valószínűleg egy másik bejegyzés témája lesz, biztosan vannak, akik ebből is érzik, hogy túl sokat akarunk. Akik nem érzik, azok ne is olvassák el majd azt a bejegyzést, mert idegesíteni fogja őket, hogy nem kívánok nekik palotát, kocsikat, kaszinót meg helikoptert...

Viszont ami saját magunkon kívül legalább ekkora veszéllyel fenyeget, arról sok esetben fogalmunk sincs. Nagyon sok ember nem tudja elképzelni, mire képesek a fertőző betegségek. Legtöbbünk náthával, tüdőgyulladással és persze a gyerekkori járványokkal találkozott, néhányan még az influenzát is megúszták. Eddig. Nem törvényszerű, hogy ezután mindenki beteg legyen, viszont szinte biztosra veszem, hogy ha valami nem változik, akkor mindenkinek lesz olyan közeli hozzátartozója, aki megfertőződik, így az esély egyénekre vetítve igen magassá válik. Talán szerencsénkre később sem alakul majd súlyosabbá a H1N1 vírus okozta betegség lefolyása, így reménykedhetünk abban, hogy egy sokkal több embert megfertőző, de arányaiban mégsem kifejezetten súlyosabb kórsággal nézünk szembe.

Ezidáig viszonylag rövid ideig tartó influenzajárványok voltak, mégis kialakult egy olyan vírus, ami bizonyos területeken és társadalmi körökben relatíve magas halálozási arányt produkál. Ezenkívül rég nem látott hatékonysággal képes terjedni, bárkit megfertőzhet korra, egészségi állapotra való tekintet nélkül. Vegyük észre, hogy egy elhúzódó járvány keretében az egymással összetalálkozó változatok milyen könnyen képesek lehetnek olyan mutációt létrehozni, amire egyáltalán nem leszünk képesek immunválaszt adni... Fenn áll a veszélye, hogy a vírus gyorsabb lehet, mint a laboratóriumaink, ahol az ellenszert próbáljuk előállítani.

Senkit nem szeretnék a kelleténél jobban riogatni, de ha már az állatokról emberre terjedő vírusoknál tartunk, nem lenne szerencsés megfeledkeznünk az ebola egyik nemrégiben sertésekben felfedezett alvírusfajáról, amelyet Rebov névre kereszteltek...

"tény, hogy a sertésekben lévő vírusok könnyen és gyorsan mutálódnak. Félő, hogy mutáció esetén az állatok húsával kapcsolatba lépők és a fogyasztók között könnyen elterjedhet a Rebov." (Idézet forrása: greenfo, az eredeti cikk itt olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://starbug.blog.hu/api/trackback/id/tr571279875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaboca36 2009.08.27. 10:48:23

Amig nem oltják be magukat az emberek addig lassabb lesz a mutácio is, hiszen nem kell a védetség ellen dolgoznia a virusnak. Amugy meg az oltás csak veszélyesebbé teszi a virust!!
nem véletlenül akarják kötelezövé tenni az oltást az Usaban,Angliában .

amig a PROFIT lesz a főszempont addig ki fogják zsákmányolni a világot ,köztük minket is az embereket.

ajánlom a Zeitgeist Addendum filmet ott beszélnek a világ társadalmi megválltoztatásárol. kicsit hosszu 2 órás de megéri. google-on fent van magyar felirattal. amit háborora költenek abból mindeki vigan élhetne, nem érdekes hogy végül is az is a mi pénzünkböl finanszirozzák. Valakiknek nem érdeke a béke. lásd NWO
süti beállítások módosítása