Koppenhága, 2009. Vajon hogyan emlékezünk majd vissza? Kioto után itt az ideje, hogy a vezető gazdasági hatalmak, az ún. fejlett országok elkötelezzék magukat a klímaváltozás ügye mellett.

Október 9-én Bangkokban eredménytelen maradt az ENSZ klímatanácskozása. Decemberig már nincs sok idő, és a felek nem sok hajlandóságot mutatnak a megegyezés iránt. Nagy kár, hogy a fejlettséget is számokban mérik... Annyira nagy kár, hogy ha Koppenhágában nem születik megnyugató egyezség, az elkövetkező károkat már lehetelen lesz nemcsak megelőzni, de orvosolni is.

Amiról most szó van, az nem egyszerű vita tárgya. Nehéz olyan döntéseket hozni és olyan intézkedéseket bevezetni, melyek nem a közvetlen haszonszerzést szolgálják. Ez minden ország számára gondot jelent, különösen válsághelyzetben. Az, hogy a fejlett államok kihátrálnak és a fejlődő országokkal szembeni elvárásaikat terjesztik ki, nem más, mint lelépés az egyetlen lehetséges útvonalról. Nyílvánvaló, hogy melyek azok az államok, amelyeknek példát mutatva, élenjáróként meg kellene mutatniuk, hogy igenis, fontos ez az út.

A Föld történetében természetes módon váltakoznak melegebb és hűvösebb időszakok. A jelenlegi változás, a tapasztalhatóan elkezdődött felmelegedési időszak mértéke, amiről dönteni kell.

A felmelegedés már egészen biztosan folytatódik. Ha ebben a pillanatban leállítanánk minden kibocsájtó forrást a Földön, akkor sem tudnánk megállítani a folyamatot. Ez a folyamat minden elemében öngerjesztő, ami azt jelenti, hogy az egyes kiváltó tényezők hatványozottan adódnak tovább és a hatványozott tényezők eredője váltja ki hatását a Föld éghajlatára, az élővilágra, végsősoron ránk is. Ezért nagyon fontos, hogy ezeket a kiváltó tényezőket minél inkább igyekezzünk csökkenteni.

A kibocsájtások mérséklése, a környezettudatos technológiák bevezetése az egyetlen út, aminek mentén haladva reális esélyünk marad a túlélésre. Ez a reális esély mai számítások mellett, a lehető legoptimálisabb lépések megtétele esetén értendő. Megteszik-e "nagyjaink" ezeket a lépéseket? Reméljük, hogy előbb mint utóbb.

Én azért arra biztatnék mindenkit, hogy "tegyetek el befőttet, lesz még a Világ jövőre"!

A bejegyzés trackback címe:

https://starbug.blog.hu/api/trackback/id/tr481439292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása